Város és természet

Miskolc 1992-től tagja a Helyi Környezetvédelmi Kezdeményezések Nemzetközi Tanácsának (ICLEI) – a szervezet a fenntartható fejlődés iránt elkötelezett önkormányzatok tevékenységét segíti.

1998-tól Miskolc tagja az „Európai Városok a Klímavédelemért” elnevezésű nemzetközi mozgalomnak, melynek kapcsán a városi CO2 kibocsátás csökkentését tűzték ki célul. A célkitűzések megvalósítása érdekében városi levegő és klímavédelmi program készült. A dokumentum megállapításai, javaslatai beépültek a város környezetvédelmi programjába.

2001-től tagja a város tagja a „Környezetbarát beszerzési politika iránt elkötelezett európai önkormányzatok szövetségének” (BIGNET) is. E szervezet célja az önkormányzati beszerzések „zöldebbé” tétele. Testvérvárosi kapcsolatainkban egyre nagyobb teret kap a környezetvédelmi együttműködés.

A város környezetvédelmi civil szervezetivel intenzív az együttműködés, különösen az Ökológiai Intézettel, annak Tanácsadó Irodájával, a Zöld Akció Egyesülettel és a miskolci ÖKO-KÖR-rel.
A civil szervezetekkel együttműködve részt veszünk több városi akcióban mint pl. Föld Napja, Madarak-Fák Napja, Autómentes Nap.

A nevelési-oktatási intézményekkel is élő kapcsolatot, együttműködést alakítottunk ki és a Miskolci Egyetem is állandó partnerünk.