Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

Több nekibuzdulás után 1962-ben Czeglédy Ilona régész vezetésével kezdődött az a tíz éven át tartó feltárás, amelynek eredményeként rom állapotában került konzerválásra a Diósgyőri vár. Alig derékig ért a Diósgyőri vár, amikor 2013-ban a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése projekt keretében arra vállalkoztak, hogy a vár teljes épületrészeit rekonstruálják. A műemlékvédelemben úttörőnek számító vállalkozásnak az volt a célja, hogy a vár minél többet eláruljon a történelméről, azokról az uralkodókról, eseményekről, emberi sorsokról, amelyek falaihoz kötődnek. A projekt emellett magában foglalta a Lovagi Tornák Tere és a hozzá kapcsolódó Vásártér kialakítását valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését is. A felújított Diósgyőri vár átadására 2014. augusztus 30-án került sor, egy évvel később pedig a lovas hagyományőrzők és sportesemények is birtokba vehették a Lovagi Tornák Terét és a Vásárteret. A vár újra megtelt élettel! Korhű berendezési tárgyak, jelmezes animátorok, történelmi játékok, hagyományőrző programok és a modern eszközök is segítik az időutazást olyan korokba, amelyek sokkal több titkot és érdekességet rejtenek, mint gondolnánk!

A vár impozáns falai között látványos kiállítások csalogatják a látogatókat, emellett a várárok és a felső vár kulturális és turisztikai célú rendezvények, fesztiválok kedvelt helyszíneként is funkcionál. Közkedvelt helyszíne családi- és céges rendezvényeknek, koncerteknek, konferenciáknak, előadásoknak és történelmi játékoknak egyaránt.

A Diósgyőri vár egész évben várja a gyermekeket és a családokat, akik a teremben érintőképes kioszkok segítségével ismerkedhetnek a lovagvár titkaival. De ez csupán kedvcsináló, hiszen jóval több izgalmas program és foglalkozás várja a kicsiket és nagyokat: fémműves műhelyben a láncing készítés mesterségével ismerkedhetnek, felpróbálhatják a lovagi sisakokat, pajzsokat, kardokat, az alkímia szobájában a modern kor eszközeivel bájitalt keverhetnek, a vár népe pedig a középkori mindennapokba is beavatja a látogatókat.

A Diósgyőri vár szomszédságában található a Lovagi Tornák Tere, mely „együtt él” a várral, bekapcsolódik a történelmi játékokba, és hasonlóképp otthont ad fesztiváloknak, színházi előadásoknak.

A Lovagi Tornák Tere kiválóan alkalmas nemzetközi díjugrató és díjlovagló versenyek rendezésére. Az aréna talajának speciális taposófelülete bármilyen szélsőséges időjárási feltételek mellett lehetővé teszi a versenyzést, és kíméli a lovak lábát, ami jobb sportteljesítményt eredményez.

A különleges felület gyártója a 2016-os riói olimpia talajgyártó cége, amely a 2010-es lovas világjátékok felületét is jegyzi. A pálya karbantartását beépített öntözőrendszer segíti. A versenypálya mellett melegítőpálya is szolgálja a versenyzők felkészülését.

A Lovagi Tornák Tere előtt kialakított Vásártér egy igazi közösségi találkozóhely, amely hangulatos térvilágításával és a környező épületekkel a látogatók egyik legkedveltebb pihenőhelye. A tér lehetőséget ad kézműves vásárok, utcai kiállítások, de akár programok szervezésére is, hiszen mind a Diósgyőri vár, mind pedig a Lovagi Tornák Tere programjai „kiköltöznek” alkalomadtán a kikövezett térre.

Elérhetőség: 

Diósgyőri vár

Telefon: 
(+36) 46/533-355
Egyéb elérhetőség: 

Facebook Oldal: Diósgyőri vár hivatalos oldal

Helyszín: 
Vár u. 24.
Miskolc 3534
A térkép megtekintéséhez Javascript szükséges.
Nyitva tartás:

Április 1-től október 31-ig

minden nap 9.00–18.00

November 1-től március 31-ig

minden nap 10.00–18.00

 

Parkolási lehetőség a vár környékén:

1. Nagy Lajos király útján fizetős gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár a védett gesztenyesoron végigsétálva, kb. 5 perces sétával érhető el.

2. Tapolcarét utcai ingyenes gépkocsi- és autóbuszparkoló – a vár 2 perces sétával érhető el.

tovább»: Diósgyőri vár